„Powiedz mi, to zapomnę. Naucz mnie, to może zapamiętam. Zaangażuj mnie, to się nauczę.” Benjamin Franklin
Lekcje poza murami szkoły lub w innej scenerii niż sala lekcyjna mogą być doskonałą odskocznią od codziennych zajęć w klasie oraz motywacją do nauki i pracą nad językiem. Przekonały się o tym klasy 5-6 podczas lekcji języka angielskiego z panią Agnieszką Ksobieraj-Bąkowską realizującą innowację: Terenowe lekcje językowe.
W semestrze I uczniowie mieli okazję wykorzystać wiedzę w praktyce i ćwiczyć swoje umiejętności językowe w sytuacjach dnia codziennego a mianowicie:
– w sklepie „Uni-Mebel” ,w którym to kl. Vc,d oraz 6a uczyły się nazw mebli i sprzętów domowych oraz opisu pomieszczeń,
– w sklepie „Płytomax” – kl. 6a uczyła się słownictwa związanego z wyposażeniem łazienki,
– w sklepie „Martes” – klasy 5c id uczyły się nazw związanych ze sprzętem sportowym i wypowiadały się na temat ulubionych dyscyplin sportowych oraz sprzętów i akcesoriów potrzebnych do ich uprawiania,
– w sklepie zoologicznym „Reksio”, w którym to kl. 6a utrwalała słówka związane ze zwierzętami domowymi, jak również ćwiczyła umiejętności matematyczne licząc chomiki, ryby, myszy, króliki i rozwiązując quiz dotyczący zwierząt w tak niecodziennej i miłej scenerii.
Z pewnością lekcje staną się motywacją do dalszej pracy nad językiem angielskim, gdyż jak wiadomo najlepszy sposób na naukę jest poprzez działanie.
Serdeczne podziękowania dla miłych pracowników i kierownictwa wyżej wymienionych sklepów za serdeczne przyjęcie nas i umożliwienie nauki. Dziękujemy!
Lekcja kulinarna w klasie Vd i Vc
Czy nauka może być przyjemna? Oczywiście ,że tak! W związku z realizacją programu zdrowej szkoły oraz tematyką poruszaną na zajęciach języka angielskiego związaną z jedzeniem i piciem w klasie V połączyliśmy przyjemne z pożytecznym i na lekcji języka angielskiego zwykłych zajęć u pani Ksobieraj-Bąkowskiej piątoklasiści wzięli udział w językowej lekcji kulinarnej.
Uczniowie podczas zajęć wykonywali w grupach zdrowe potrawy – wśród których to królowały sałatki owocowe i warzywne jak również kanapki a nawet sushi! A ponieważ była to lekcja języka angielskiego młodzi kucharze nazywali wszystkie składniki w języku angielskim i sporządzili przepisy na wykonywane potrawy – również po angielsku. Na koniec zajęć odbyła się najprzyjemniejsza część, czyli konsumpcja. Jedzonko było nie tylko kolorowe i smaczne, ale przede wszystkim zdrowe! Mam nadzieję, że ta lekcja zachęci uczniów do wspólnego gotowania z rodziną i przyrządzania przez nich zdrowych posiłków nie tylko od święta, bo widać, że siły i potencjał są!
Sporządziła: Agnieszka Ksobieraj-Bąkowską